Lick Wilmerding High School San Francisco, CA

Commercial

The Lick Wilmerding project involves the redevelopment of a 1957 historic school structure.

PUDC managed the entitlements on the project, working with the San Francisco Planning Department to successfully win unanimous approval by the Planning Commission of Conditional Use Permit and certification of a Community Plan Exemption.

The original mid-century modern building was designed by local architect William Merchant who was also an alum of the school. The original building employs the use of a very delicate wood and aluminum framed curtain wall system, which was state-of-the-art technology for its time. The new third floor addition pays homage to this and similarly employs a high-performance curtain wall system to create a taut ephemeral glass box that rests lightly on top of the historic building below.

The interior layout breaks away from the traditional double loaded corridor and provides daylit hallways that open towards flexible shared break-out spaces that promote the school’s emphasis on collaboration and interaction. New and renovated classrooms will have minimal finishes to create more volume, height and flexibility, while allowing for more daylight.

The project is also committed to net-zero energy use, with the target of either Living Building Challenge Petal Certification or LEED Platinum Certification. The ultimate goal is for the special features of the project to educate the users and make them more aware of sustainability and equity issues beyond the building or campus itself.

Joel Roos is the development team liaison with City Planning, Building, SFMTA and Public Works departments. The project is scheduled to be delivered in Summer 2018.

Status: Under Construction
PUDC Role: Development Liason / Entitlement Manager
Architect: Page & Turnbull (Historic)
Contractor: Truebeck Construction
Financing: Private Funding